Czy wiesz ile tracisz na codziennych zakupach spożywczych?

W ciągu ostatnich miesięcy na półkach sklepowych możemy zaobserwować duże zmiany cen. Wpływ na to miał oczywiście okres wakacyjny, w którym ceny wielu regionalnych oraz sezonowych warzyw i owoców poszły w dół, zaś innych w górę. Jednakże na rynku da się zauważyć także obecną strategię cenową przedsiębiorstw.

W gospodarce rynek dostał chwilowej zadyszki. Firmy nie mają przedmiotów, które mogłyby poddać optymalizacji kosztów, trudniej także o zwiększenie sprzedaży przy rosnącej konkurencji, więc często taka sytuacja doprowadza do wzrostu cen. Doświadczenie oraz dane sprzedażowe z ostatnich lat pozwalają przewidzieć reakcje klientów w takich sytuacjach. Aczkolwiek w ostatnim czasie zmienił się rynek i konsumenci coraz częściej sięgają po porównywarki cenowe, które odkrywają bez skrupułów wszystkie karty i wskazują, gdzie jest po prostu najtaniej. Ponadto wraz z ewaluowaniem branży spożywczej do sfery online rozrosły się fora stanowiące główne źródło opinii konsumenckiej o produkcie oraz na potęgę powstają kolejne e-markety prześcigujące się w cenach, które Polacy pokochali. Świadczą o tym ostatnie dane wskazujące na to, że w Polsce e-FMCG stanowi już prawie 6% PKB. Chwilowy wpływ popularności e-commerce? Raczej początek nowej ery w sferze zakupów!

Przeprowadźmy wobec tego test. Stworzymy typowy e-koszyk spożywczy, w którym ulokujemy najczęściej kupowane produkty ostatniego miesiąca. Nasze zakupy będą składać się z następujących towarów:

*Naturalna woda źródlana marki Nestle Aquarel; 1,5 L

*Mleko Łaciate UHT 2%; 1L

*Kawa mielona Maxwell House; 250g

*Olej Kujawski; 1L

*Pieczywo lekkie Wasa 7 zbóż; 140g

*Zioła prowansalskie Prymat; 10g

*Dżem z czarnej porzeczki Łowicz; 280g

*Płatki Kangus Nestle; 250g

*Zupa Żurek Winiary; 51g

*Nektar z czarnej porzeczki Hortex; 1L

*Herbata czarna Yellow Label Lipton; 50g

*Kinder Czekolada Ferrero; 100g

*Baton Lion Nestle; 43g

W naszym koszyku znalazło się łącznie 13 produktów, które jak już zostało wspomniane zostały wybrane na podstawie rankingu najpopularniejszych produktów zeszłego miesiąca. Części z nich nie było na stanie sklepów, które zostały objęte badaniem, dlatego w miejscu żółtych kółek wprowadzono ich zamienniki- były one najbardziej zbliżone cenowo i opisowo do docelowego produktu. Warto także dodać, że badanie zostało także przeprowadzone na terenie Warszawy. Oto efekt porównania koszyków w najpopularniejszych sklepach na platformie internetowej Kwit.pl :

Jak widać na załączonym obrazku na podstawowych, codziennych zakupach pierwszego użytku jesteśmy w stanie zaoszczędzić nawet 8 zł, co w przybliżeniu daje ok. 0,62 zł oszczędności na każdym produkcie. Kwota nie wydaje się robić diametralnej różnicy, ale należy jeszcze raz zaznaczyć, że to są CODZIENNE zakupy. Wobec tego w skali miesiąca różnica może wynieść nawet kilkaset złotych, co można wyraźnie odczuć w portfelu. Z badania wyłączyliśmy MarketBio.pl, ponieważ ten sklep specjalizuje się w sprzedaży głównie produktów ekologicznych. Wobec tego porównanie takiego typu byłoby nieobiektywne.

W jaki sposób uniknąć zatem takiej sytuacji, którą opisujemy powyżej? Przede wszystkim warto na samym początku się zastanowić czego właściwie potrzebujemy aby nasze zakupy były jak najbardziej przemyślane. Pozwoli to nam oszczędzić nie tylko pieniądze, ale i czas. Dlatego niezbędnikiem powinna być zakupowa lista. Ponadto w przypadku wirtualnych zakupów warto korzystać z niezależnych z porównywarek cenowych zarówno pojedyńczych produktów, jak i całych koszyków. Dzięki takiemu rozwiązaniu czarno na białym będzie widoczne, który market w danym momencie oferuje najtańsze zakupy. Poza tym warto także zapisać się na powiadomienia o cenach, które oferuje chociażby serwis Kwit.pl. Są to wirtualne doniesienia o zmianach cen konkretnych towarów oraz ich promocjach.


ABC zakupów spożywczych, czyli jak kupować z głową!

A – analityczne myślenie to jest to!

Podstawowym błędem popełnianym przez konsumentów jest brak dokładnie zaplanowanych zakupów. Zamiast wylistować jeszcze w domu niezbędne produkty to większość osób chaotycznie wyrusza do danego supermarketu. Na takie posunięcie tylko czekają sklepy, których klienci są narażeni na uleganie wpływom wielu zabiegów marketingowych i sprzedażowych. Nie od dziś wiadomo, że rozkład towarów oraz ustawienie alejek nie jest przypadkowe. Co więcej statystyki mówią same za siebie. Bez dokładnie sprezycowanej listy nieświadomie dorzucamy do koszyka więcej zbędnych towarów, co niepotrzebnie zwiększa nasze wydatki.

Nasza rada: Przed zakupami warto dokładnie przemyśleć i spisać, co tak naprawdę jest bezwzględnie potrzebne. Dopiero z taką uprzednio przygotowaną listą “niezbędników” najlepiej udać się do supermarketu. Nasze zakupy wówczas będą przemyślane i unikniemy nadwyżki oraz zbędnych wydatków. Ponadto w przypadku zakupów online istnieje możliwość stworzenia wirtualnego koszyka (listy), do którego można wrócić w danym czasie.

B – bo najtaniej jest w sieci!

Nie bez powodu w Polsce coraz częściej mówi się o e-grocery. Pojęcie będące jeszcze jakiś czas temu wyrażeniem egzotycznym dziś jest na ustach wielu osób. Otóż supermarkety szturmem przenoszą się do sieci. Coraz więcej klientów ceni możliwość odbioru gotowych zakupów albo ich bezpośrednich dostaw prosto do domu. W badaniach opinii doceniana jest przede wszystkim oszczędność czasu oraz właśnie wspomnianych pieniędzy! Produkty są często dużo tańsze, a konsument nie traci swoich profitów korzystając chociażby z punktów lojalnościowych. Ponadto w sieci istnieje możliwość porównanywania koszyków między sklepami, dlatego jesteśmy w stanie wybrać najlepszą z możliwych ofert.

Nasza rada: Rób zakupy w Internecie i korzystaj z porównywarek cenowych. Zapewni to maksimum korzyści, przy jednoczesnym minimum wysiłku. Sklepy dbają o jakość oferowanych usług i przykładają dużą wagę do m.in. świeżości dostarczanych produktów. Co więcej kilka miesięcy temu została zaktualizowana ustawa dotycząca ochrony praw konsumentów w sieci, dlatego nie ma już praktycznie żadnych racjonalnych obaw, które mogłyby powstrzymywać przed kupowaniem online.

C - często znaczy źle

Nie warto chodzić często na zakupy. Praktycznie większość standardowych produktów spożywczych wystarczy nam przynajmniej na tydzień ze względu na swoją długoterminowość (cukier, sól, nabiał itd.). Wyjątek może stanowić jedynie świeże pieczywo i artykuły jednodniowe tj. świeże soki. Należy wobec tego wybrać konkretne dni, w których “ruszymy na łowy” z listą niezbędników (patrz punkt A). Ewentualnie zachodzić do pobliskiego sklepu wyłącznie po asortyment z krótką datą spożycia. Najlepiej kupować w myśl zasady: raz, a porządnie. Warto w takim wypadku zwrócić uwagę na ofertę reklamową poszczególnych sklepów, które często sprzedają w tzw. “wielopakach”. Dla przykładu kupując dwa opakowania sera, trzeci otrzymujemy gratis. Ponadto cena za większą ilość jest dużo niższa tzn. bardziej się opłaca kupić 5kg cukru niż jego kilogram - wystarczy porównać.

Nasza rada: W domowym kalendarzu należy zaznaczyć dni, w których planowane będą zakupy. Najlepiej żeby był to dzień wolny od pracy, aby uniknąć zbędnego pośpiechu mogącego wywołać błędne podejmowanie decyzji. Analogicznie do punktu A warto posiadać przy sobie listę potrzebnych produktów i kierować się według niej. Warto zapoznać się także z aktualną ofertą sklepów i zwrócić uwagę na bieżące katalogi promocyjne.


Sprawdzone porady na długoterminowe przechowywanie żywności cz.2

Drodzy Użytkownicy!

Ostatnio na naszym blogu wspominaliśmy o tym w jaki sposób prawidłowo przechowywać żywność w lodówce. Tym razem chcielibyśmy zaprezentować Wam porady dotyczące długoterminowego magazynowania tzw. “artykułów suchych”. Aby prawidłowo skomponować swoją spiżarnię warto dowiedzieć się na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę podczas przechowywania popularnych produktów.

Cukier

Ten składnik służy nam przede wszystkim do wypieku ciast oraz jako słodzik do napojów, jak na przykład kawa, czy też herbata. Jedynym mankamentem jest to, iż cukier pozostaje wrażliwy na wilgoć. Można ten problem wyeliminować dodając ziarna ryżu do pojemnika, który powinien stać w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.

Sól

Znajduje się w każdej kuchni ze względu na swoje wielorakie zastosowanie. Jest to zarówno środek konserwujący, ale również składnik niezbędny do gotowania, a nawet sprzątania, czy też leczenia (sól jodowana). Nie bez powodu w Starożytności stanowiła środek płatniczy głównie ze względu na swoją niezniszczalność wynikającą z bezterminowości spożycia. Jednakże aby sól zachowała swoje właściwości należy przechowywać ją w ciemnym pojemniku i najlepiej schować do szafki (ewentualnie pod ręką mieć tylko solniczkę z małą ilością soli). Podobnie jak w przypadku cukru aby uniknąć podatności na wilgoć warto dodać kilka ziarenek ryżu albo drewnianych wykałaczek.

Kawa

Ten napój pochodzący z Etiopii stanowi główne źródło kofeiny na świecie. Wielu nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki dobrej kawy. Niewielu jednak przechowuje ją prawidłowo. Otóż kawę należy przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej fabrycznym. W przypadku kawy mielonej warto zamknąć opakowanie specjalną klamrą, którą obecnie można nabyć w prawie każdym sklepie. Nie warto jej też trzymać w lodówce ani mrozić, ponieważ niska temperatura uśmierca olejki eteryczne w niej zawarte.

Miód

Polacy w szczególności uwielbiają ten słodki produkt spożywczy. Przede wszystkim ze względu na właściwości lecznicze oraz bogate źródło witamin. miód ma bardzo długi okres przydatności- nawet do 3 lat. Jednakże w temperaturze 17-18st. C. się krystalizuje, zaś powyżej 25st. C. upłynnia. Ponadto miód bardzo łatwo wchłania obce zapachy, dlatego powinno się go trzymać z dala od produktów o silnym aromacie. Co więcej ze względu na swoją higroskopijność miód wchłania także wodę i parę wodną z powietrza, dlatego powinien być szczelnie zamknięty w słoiku (najlepiej w szafce).

Z pozdrowieniami,

Zespół Kwit.pl :)


W jaki sposób przechowywać żywność w lodówce? Sprawdzone porady.

Ryby i owoce morza

Świeże produkty tej kategorii nadają się zjedzenia wyłącznie przez okres 1-2 dni. Powinno się je trzymać na najzimniejszej, dolnej półce (zapobiegnie to wyciekaniu z nich płynu). Z kolei w przypadku zamrażania gotowe filety i owoce morza najlepiej przechowywać przez około 6-8 miesięcy. Warto też pamiętać aby wędzone ryby trzymać w zamkniętym pojemniku, w temperaturze 5-6 st.C. żeby ich charakterystyczny zapach nie przeszedł na resztę jedzenia w lodówce.

Nabiał

Produkty nabiałowe przeważnie mają krótki okres przydatności do spożycia. Mogą one być przechowywane zaledwie kilka dni. Niemniej jednak dłuższy termin ważności mają napoje mleczne zamknięte w kartonach (nawet kilka miesięcy), pakowane próżniowo jogurty i sery (ok. miesiąca) oraz pasteryzowane mleko. Podobnie jest z jajami, lecz je warto wyjąć z opakowania i wyłożyć na specjalnie przystosowaną do tego celu półkę. Jej temperatura zazwyczaj wynosi 4-5 st.C., przez co woda nie wyparowuje z jajek, dzięki czemu wolniej się starzeją.

Mięso i wędliny

Mięso najlepiej mrozić krojąc je na niewielkie partie, a następnie po umieszczeniu w foliowych torebkach można je włożyć do zamrażarki na 2-3 miesiące. Zaś mięso surowe zaleca się przechowywać w pojemnikach specjalnie do tego przeznaczonych (nawet w specjalnych półkach o ile nasza lodówka jest do tego przystosowana).

Produkty mączne i zbożowe

Najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa jest drewniany lub plastikowy chlebak, który zapewnia dostęp do tlenu (opcjonalnie papierowe torby). Warto zapamiętać jedną regułę- pieczywo pleśnieje w ciepłych, beztlenowych warunkach, a z kolei czerstwieje w chłodnych. Chleb, czy też bułki można również mrozić nawet kilka miesięcy, zachowując wszystkie walory smakowe. Z kolei produkty zbożowe tj. herbatniki, czy też suchary powinno się przechowywać w puszce lub szklanym słoiku. Wiele osób dodaje także odrobinę grubej soli kuchennej do takiego pojemnika, która zapobiega wilgoci.

Z kolei jeśli chodzi o jedzenie gotowe to powinno być trzymane na górnej półce ze względu na odpowiednie ułożenie temperatury, przy czym:

*dania gotowane i pieczone z mięsem, rybą, jajkiem, warzywami- 3 dni

*sosy- 2 dni

*dania smażone: 1-2 dni

*sałatki i surówki: 1-2 dni

*dania z twarogiem, buliony, wywary oraz mięso w sosie: 1-2 dni

Na koniec ciekawostka: czy wiedzieliście, że jaja ugotowane na twardo można jeść nawet jeszcze przez tydzień? Powinny być tylko szczelnie przykryte, schłodzone i umieszczone w lodówce maksymalnie do dwóch godzin od momentu przygotowania.

Z pozdrowieniami,

Zespół Kwit.pl :)


Pokonaj upał razem z Kwit.pl!

Drodzy Użytkownicy!

W ciągu ostatnich dni słupki rtęci wskazywały temperaturę powyżej 30 stopni. Takie upały zdecydowanie nie sprzyjają pracy i są niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Jak sobie z nimi radzić?

Przede wszystkim unikajmy zbyt długiego przebywania na słońcu, pamiętajmy o nakryciu głowy, kremowaniu się oraz bieżącym nawadnianiu i ochładzaniu organizmu.

W czasie upałów naturalna woda mineralna zapobiegnie odwodnieniu naszego organizmu oraz skutecznie ugasi pragnienie. W zależności od indywidualnych potrzeb przeciętny człowiek powinien jej pić ok.2-3 litrów dziennie.

Pamiętajcie, że pocenie się jest naturalną reakcją organizmu na wysokie temperatury i tym samym chroni go przed przegrzaniem. Niestety pocąc się jednocześnie tracimy dużo wody oraz soli mineralnych. Wobec tego miejcie na uwadze stałe nawadnianie i zaopatrzcie się już teraz w całą zgrzewkę wody! W którym wirtualnym sklepie kupicie swoją ulubioną wodę najtaniej? Sprawdźcie już teraz na Kwit.pl!

Ponadto warto zadbać o odpowiednie racje żywieniowe aby sukcesywnie nadrabiać stracone minerały. Potrawy i desery powinny być lekkie i przyjemne. Ciekawe przepisy i inspiracje znajdziecie w galerii Publicznych Koszyków.

W trakcie upałów i dużego natężenia słonecznego należy także pamiętać o swojej skórze i jej odpowiednim zabezpieczeniu. Szczególnie dotyczy to osób o cerze wrażliwej. Aby cieszyć się słońcem i zdrową cerą należy zadbać o odpowiednią pielęgnację. Pomogą Wam w tym kremy nawilżająco-odżywcze, które zawierają arnikę, miłorząb, witaminę C oraz wyciąg z kasztanowca, te wszystkie składniki wzmacniają naczynia krwionośne.

Warto też zadbać o odpowiednią wentylację pomieszczeń, w których spędzamy dużo czasu. Wiatrak wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Zdecydowanie unikajmy przeciągów. W razie potrzeby można się także wspomóc podręcznym wachlarzem. Miejmy go zawsze pod ręką!

Z pozdrowieniami,

Zespół Kwit.pl ☺

RSS

Bądźcie na bieząco z informacjami w Kwit.pl, link do naszego kanalu RSS znajdziecie tutaj.

Facebook

Twitter